Samhällsplanering
Vi arbetar i hela planprocessen från rådgivning och skissarbete till kompletta planhandlingar fram till antagande. Att se till att Plan- och bygglagen samt Miljöbalken följs är grunden i vårt arbete.
Genom att vara med och påverka hur mark- och vattenområden ska användas och utvecklas är vi med och bidrar till att skapa ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle i en öppen och demokratisk process.
Vi kan hjälpa er med:
- Översiktsplaner och tematiska tillägg
- Detaljplaner och tillhörande handlingar
- Miljökonsekvensbeskrivningar för planprocessen
- Stadsarkitektuppdrag
Översiktsplaner och tematiska tillägg
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan (ÖP), ett strategiskt dokument som redovisar kommunens mål och visioner. Den ska ge stöd och vägledning i beslut om mark- och vattenanvändningen. Det kan vara vårt uppdrag att leda det arbetet.
Som komplement till översiktsplaner gör vi ibland fördjupade översiktsplaner, till exempel för en tätort eller stadsdel.
Ett annat komplement är tematiska tillägg, där vi belyser en särskild fråga, till exempel förutsättningar för vindkraft eller utveckling av kommunens grönstruktur.
En landskapsanalys eller lokaliseringsstudie kan användas för att förstå påverkan av till exempel infrastrukturprojekt eller exploateringsprojekt.
Detaljplaner och tillhörande handlingar
Med en detaljplan reglerar kommunen användningen av mark- och vattenområden samt utvecklingen av bebyggelseområden. Då en detaljplan vunnit laga kraft säkerställs möjligheten att använda och bebygga sin mark i överensstämmelse med planen. Vi kan hjälpa till i ert planarbete och driva det vidare efter de förutsättningar som finns.
Vi kan ta fram illustrationer för att visualisera planerade åtgärder. Det kan till exempel handla om att visualisera alternativa gestaltningar av gaturum, byggnadshöjder, skuggstudier, parkmiljöer, skolgårdar etc.
Ibland tas ett gestaltningsprogram fram som del av ett detaljplanearbete. Det blir en hjälp att utforma den yttre miljön med kontinuitet och helhetssyn. Man kan till exempel ange riktlinjer för husens utseende och placering samt för grönska, markbeläggning och andra detaljer.
Miljökonsekvensbeskrivningar i planprocessen
I planprojekt där det finns risk för påtaglig påverkan på omgivningens värden, som natur, kultur, friluftsliv, landskapsbild m.m ska det tas fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). MKB:n har som syfte att integrera miljöaspekter i planering och beslutsfattande så att en hållbar utveckling främjas.
Stadsarkitektuppdrag
Vi har lång erfarenhet av stadsarkitektuppdrag åt kommuner och kan bistå som sakkunniga på nämndsammanträden eller vid granskning av planärenden.
Vi kan också erbjuda långsiktigt och kontinuerligt stöd på plats eller på distans som ett extra stöd i kommuners planprocesser och planarbeten.